
شناخت انواع امواج مغزی بخش اول
هر کدام از انواع امواج مغزی مسئول کنترل و اثرگذاری بر بخشی از عملکردهای ذهنی، هیجانی و رفتاری انسان است. امواج مغزی بر اساس فرکانس به ۵ دسته اصلی آلفا، بتا، تتا، دلتا و گاما تقسیم میشوند.
هرچه فعالیت قشر مغز بیشتر باشد، فرکانس امواج مغز بیشتر خواهد بود.بیشترین فرکانس مغز در زمان بیداری و کمترین فرکانس در حالت کما و بیهوشی دیده میشود.
بر اساس سرعت امواج مغزی، فرکانس هر کدام به سه دسته آرام، میانه، و امواج سریع در واحد هرتز دسته بندی میشوند. در ادامه به بررسی هر کدام از این انواع امواج مغزی می پردازیم :
امواج دلتا
امواج دلتا معروف به امواج خواب و از امواج اولیه مغز انسان است. این موج در نوزادان زیر شش ماه موج غالب است که با افزایش سن از دامنه این موج کاسته میشود.
محدوده فرکانس امواج مغزی دلتا بین ۰٫۵ تا ۳ دور در ثانیه (هرتز) است.این موج در میان انواع امواج مغزی اصلی، دارای کمترین فرکانس می باشد و کندترین امواج مغزی انسان هستند.
فرکانس این امواج هرگز به صفر نمی رسد، زیرا داشتن فرکانس صفر به معنای مردن است. با تغییر فرکانس مغز از موج تتا به موج دلتا ما وارد یک خواب عمیق میشویم.
نکته خیلی مهم؛ در این حالت فعالیتخودآگاهما به صفر می رسد وناخودآگاهما کنترل کامل بدن را به دست می گیرد.قرار گرفتن مغز بر روی این موج باعث رسیدن به آرامش و تجدید قوای بدنی فرد می شود.
در نتیجه می توان گفت عمیق ترین سطح خواب امواج دلتا را ایجاد می کنند، که نقشی حیاتی در زندگی انسان ایفا می کند. امواج دلتا، امواج فرا آگاهی و سیستم ارتباطی به آگاهی چند بعدی هستند.
امواج دلتا، در وضعیت خواب عمیق (بدون خواب دیدن)، مدیتیشن عمیق، در زمان نوزادی و در بیمارهای شدید مغزی مشاهده میشود.
همچنین گفته می شود امواج دلتا در تجارب نزدیک به مرگ، برون فکنی و خروج روح از جسم، سفرهای اثیری و پدیدههای این چنینی است نیز فعال می شوند.این امواج هوشیاری و ادراکات بیرونی را کاملا مسدود کرده و تمرکز شما را به درون می برد. که برای درمان و تولید مجدد انرژی در بدن بسیار مهم هستند.
امواج دلتای مغزی با بهبود وضعیت خواب شبانه کمک به ترشح هورمون رشد انسان نموده و در نتیجه باعث ریکاوری بهتر بدن می گردد. دقیقا به همین علت است که خواب عمیق اینقدر اهمیت دارد.
بخش بعدی امواج تتا در گفتگوی بعدی ...